23 marca 2017

Pomysł na... AWOKADO

Cześć i czołem!
Po dość długiej nieobecności (a nawet baaardzo długiej)znowu powracamy do działania.Tym razem z przepisami z wykorzystaniem awokado.
Już kolejny dzień wiosny ( chociaż pogoda na to nie wskazuje) więc pora coś zrobić pożytecznego dla swojego organizmu. 

Jeszcze niedawno w zimowe dni grzałyśmy swoje brzuszki gorącym kakaem i nie wpływało to dobrze na nasz organizm. Teraz dzień trwa znacznie dłużej więc mamy dla Was przepisy, które dadzą Wam sporo energii (może nawet więcej niż kawa... ☺) i zapewnią lepsze samopoczucie. Te pomysły są idealnym rozwiązaniem na smaczne i zdrowe śniadanie.

Przepis 1.


Koktajl na zielono 
1 szklanka

Składniki
duża garść świeżego szpinaku ( w oststeczności może być mrożony)
1 duże jabłko
1/2 awokado
1 banan
1/2 szklanki wody mineralnej
łyżka soku z cytryny 

Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zblendować na jednolitą masę. 


Przepis 2. 

Kanapeczki z jajecznicą i awokado

Składniki:
drobno posiekany szczypiorek
 łyżka śmietany 18%
3 duże  jaja
 łyżka masła
sól i pieprz
2 duże tosty/2  kromki chleba razowego
1/2 awokado
1 łyżka soku z cytryny
2 plasterki pomidora

Sposób przygotowania:
Roztrzepać w misce jajka ze śmietaną, dodać 2 łyżki szczypiorku.
Rozpuścić masło na patelni. Wleć mieszankę jajeczną, doprawić solą i pieprzem i smażyć delikatnie, mieszając do lekkiego ścięcia i  odstawić.
Umieścić awokado w małej miseczce i rozgnieć widelcem lub zblendować na puree. Doprawić  sokiem z cytryny, solą i pieprzem do smaku.
Rozsmarować pastę z awokado na tostach i wyłożyć na nie jajecznicę. Ułożyć na jajkach plasterki pomidora, posypać resztą szczypiorkiem i doprawić  solą i pieprzem.

Życzymy smacznego!

Natalki:)