16 czerwca 2017

Zatop Swe usta w ustach Adama :)

  


Nasza dzisiejsza propozycja – ciasto Usta Adama – świetnie nadaje się na ciepłą pogodę. Polubią go wszystkie łasuchy – te duże i te małe. Zresztą czego tu nie lubić –  biszkopty, marmolada, ciasto kakaowe, krem budyniowy, czekolada – pycha. Zbliża się weekend, a tak naprawdę to u niektórych się już zaczął, więc będzie okazja na wypróbowanie tych pyszności. Idealne ciasto do kawy ;) Mamy miesiąc czerwiec dlatego zapewne dużo osób bierze udział w wydarzeniu  ‪#‎czerwiecwruchu‬
czyli sport, zdrowe odżywianie itd. ale jak w jeden weedend zrobimy sobie taką małą wyżerkę  to nic Nam nie zaszkodzi.



Ciasto:

- 250 g margaryny (masła)
- 1/2 szkl. cukru
- 1 cukier waniliowy
- 3 łyżki kakao
- 5 łyżek wody
- 4 jajka
- 1 i 1/2 szkl. mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 Poza tym:

- ok. 200 g biszkoptów
- kilka łyżek marmolady lub gęstych powideł

 Margarynę, cukier, cukier waniliowy, kakao i wodę podgrzewać do zagotowania i mieszając gotować 5 minut. Odstawić do wystygnięcia (masa może być ciepła, byle nie była gorąca).

W międzyczasie biszkopty przełożyć marmoladą i poukładać na formę.
Żółtka i mąkę z proszkiem do pieczenia połączyć z przestudzoną masą kakaową, a na koniec dodać pianę ubitą z białek i dokładnie wymieszać.
Formę wyścielić papierem do pieczenia.


Ciasto podzielić na pół i jedną część wylać na biszkopty a drugą na pustą formę.


Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec około 35 minut. Studzić przez 10-15 minut w blaszce.


 Masa:

- 250 g masła (temp. pokojowa)
- 2 szkl. mleka
- 1 op. cukru z wanilią
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. cukru

Pół szklanki mleka wymieszać z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i wanilią. Wlać mleko z mąką i mieszając podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Ostudzić do temperatury pokojowej.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszysty krem, dodając stopniowo masę budyniową.



Zachęcamy do skorzystania z przepisu.